Uzkodas un salāti

Siļķe kažokā

Siļķe kažokā, ja tā padomā, ir tas pats rosols, tikai bez marinētiem gurķiem un gaļas (klasiskajās rosola receptēs kā sastāvdaļas ir gan bietes, gan siļķes, arī nēģi) un sakārtots strīpiņās nevis sajaukts. Ikdienišķi, pierasti salāti, uz kuriem šoreiz gribu paskatīties nedaudz citādāk – kā skaistu svētku galda papildinājumu. Tas gan prasīs nedaudz ilgāku iepriekš sagatavošanās laiku, jo salātiem būs jānostāvās, lai griežot kārtas neizjuktu.

Katram savi šubas gatavošanas paņēmieni. Daži sastāvdaļas rīvē, daži griež kubiņos. Esmu no tiem, kas parasti griež kubiņos, turklāt kārtas lieku tik plānas, ka cauri var redzēt iepriekšējo kārtu – neesmu sajūsmā par variantiem, kad tās ir tik blīvas un biezas, ka mērce netiek cauri. Tomēr gatavojot tos kūkas formā, labāk izvēlēties stabilāku konstrukciju sastāvdaļas sarīvējot.

Siļķi vienmēr ņēmu tikai firmas Latis ražoto Matjē eļļā – tā ir bieza, trekna, bez asakām un vienmēr izcili garšīga. Pārējās man nelikās īsti lietojamas; laikam trauma no pirktajiem salātiem, kur parasti ir atrodami tikai daži zivs gabaliņi un tie paši sarkani, plāni un asakaini. Tomēr laikam ejot piedāvājums veikalos mainās, ne visur ir pieejami vienu un to pašu zīmolu produkti, tādēļ tagad izvēlos jebkuru matjē siļķi eļļā, ja to caur trauku var novērtēt. Joprojām kritēriji tie paši – bieza, balta, stingri gabali. Ja kāds ir iecienījis marinētu siļķi, arī to var lietot, tomēr marinādes skābums un asums nešķiet iederīgs visnotaļ saldajos un maigajos salātos – kontrasts ir pārāk liels.

 

Kā sakārtot salātus? Citi sāk kārtot ar siļķi. Es – ar mazāk izteiksmīgajām sastāvdaļām: kartupeļiem un burkāniem, lai no augšas tekošā mērce iegūtu siļķainu aromātu un nodotu to tālāk. Mērcei krējumu vajadzētu visbiezāko kāds pieejams, lai tas minimāli atsulotos un beigās visa “kūka” nebūtu dārzeņu un krējuma šķidrumu peļķē.

Siļķe kažokā

Drukāt

Sastāvdaļas

  • 1kg vārīti kartupeļi (nomizoti)
  • 0.5kg vārīti burkāni
  • 150g sīpoli
  • 0,5g vārītas bietes
  • 600g siļķe eļļā
  • 6gb vārītas olas
  • 200ml skābs krējums
  • 200ml majonēze
  • sāls, pipari

Gatavošana

1

Sagatavo formu: uz plakana šķīvja liek tortes formas noņemamo maliņu.

2

Mērcei sajauc krējumu, majonēzi, sāli un piparus. Dažas karotes uzklāj uz šķīvja formas iekšpusē un izlīdzina.

3

Nomizo vārītos dārzeņus, sīpolu, olas. Siļķei notecina eļļu.

4

Sāk kārtot siļķi kažokā katru kārtu ar roku stingri piespiežot:

5

1. sarīvē un izlīdzina pusi kartupeļus,

6

2. sarīvē un izlīdzina pusi burkānus,

7

3. uzkaisa pusi smalki sakapātu siļķi,

8

4, uzkaisa pusi smalki sakapātu sīpolu,

9

5. uzrīvē pusi bietes,

10

6. pārlej pusi mērces.

11

Visu atkārto vēlreiz. Pēdējai kārtai mērci izlīdzina, un šķīvi ar visu kārtojumu un formu liek ledusskapī uz diennakti nostāvēties.

12

Nākamajā dienā uzmanīgi atver formas slēdzi un, griežot to uz riņķi, uzmanīgi noņem. Ar papīra dvieli notīra šķīvja malas, dekorē ar majonēzi un vārītām olām.

13

Pasniedzot griež līdzīgi kā kūku - trīsstūrveida gabaliņos,

You Might Also Like

Nav komentēts

Komentēt