Uzkodas un salāti

Rosols – rasols

Par rosola pareizo nosaukumu ik pa brīdim dāmas mēdz pastrīdēties. Vienām ir rOsols, citām rAsols. Man pavisam noteikti ir rOsols. Salāti vienkārši, sastāvdaļas vienkāršas, labi zināmas, tomēr ne visiem un ne vienmēr sanāk labi un garšīgi. Kādreiz arī es mēdzu mocīties ar pārāk šķidriem salātiem, glīzdainiem kartupeļiem…bet tad mani pamācīja par pareizo gatavošanas secību.

Visu sāk ar mērci un tikai pēc tam noteiktā secībā pievieno pārējos produktus. Paši pēdējie ir kartupeļi, ar kuriem “pieregulē” salātu biezumu – tie noteikti nav galvenā sastāvdaļa. Produktiem jābūt garšīgiem – nevar pielikt lētāko desu un majonēzi un cerēt, ka būs labs un gards rezultāts. Kartupeļus labāk izmantot “vārāmos” miltaino šķirņu. Tie uzsūks mērci un salāti neatsulosies.

Rosols - rasols

Drukāt

Sastāvdaļas

  • Mērcei:
  • 250g majonēze
  • 400g skābais krējums
  • 1 ēd.k. mārrutki
  • 1 ēd.k. maigas sinepes (es izmantoju Dižonas)
  • 50g sīpols
  • 300g marinēti gurķi
  • 300g svaigs gurķis
  • 300g zaļie zirnīši
  • sāls un pipari
  • Salātiem:
  • 500g vārītā desa (izmantoju "Doktora")
  • 5gb vārītas olas
  • 300g ar mizu vārīti burkāni
  • 1kg ar mizu vārīti kartupeļi

Gatavošana

1

Pirmo gatavo mērci. Lielā bļodā sajauc krējumu, majonēzi, sinepes, mārrutkus, sāli un piparus.

2

Smalki sakapā sīpolus. Marinētos un svaigos gurķus sagriež nelielos kubiņos, zirnīšus pārber caurdurī notecināt lieko šķidrumu. Visu iejauc mērcē, kuru liek aukstumā uz 2h nostāvēties. Nogaršo, ja nepieciešams papildina sāli un piparus.

3

Kamēr mērce ievelkas, nomizo vārītos kartupeļus, burkānus un olas.

4

Sāk gatavot salātus:

5

1.Sagriež kubinos desu, iemaisa mērcē,

6

2. sagriež kubiņos burkānus, iemaisa mērcē,

7

3. sagriež kubiņos olu un iemaisa mērcē,

8

4. sagriež kubiņos un pakāpeniski iemaisa salātos kartupeļus. To dara tāpēc, lai notrāpītu pareizo rosola biezumu un tie nebūtu ne par sausu, ne šķidru. Parasti uz doatajiem daudzumiem man arī aiziet 1kg jeb 8gb vidēja izmēra kartupeļi.

9

Visu samaisa, novieto vēsumā uz stundu vai divām "sakosties".

Piezīmes

No dotā produktu daudzuma sanāk aptuveni 3kg gatavā rosola.

You Might Also Like

1 Komentārs

  • Reply
    Latvijas blogāres apskats #106 (25.12.-31.12.). – BALTAIS RUNCIS
    01/01/2018 at 12:59

    […] Rasols vai rosols nav tik svarīgi, galvenais, lai salāti sanāk garšīgi- tāpēc jāievēro pareiza sastāvdaļu pievienošanas secība. […]

  • Komentēt