Uzkodas un salāti/ Virtuves lietas

Brusketas un krostini

Atšķirības starp krostini (crostini) un brusketas (bruschetas, brušetas), tomātu salsa

Kaut kad vēl pavasarī aizdomājos par brusketām un krostini – grauzdētām itāļu maizītēm, kas pārklātas ar dažādām, parasti dārzeņu, virsiņām. Tā kā labu laiku mans darbs ir bijis saistīts arī ar ēdienu izvēli dažādiem pasākumiem, esmu redzējusi daudz un dažādus ēdienkaršu variantus, un tur ir bijušas gan brusketas, gan krostini, bet (!) kur ir atšķirība, ja dažādu ēdinātāju krostini un brusketas pasākumā ir izrādījies viens un tas pats – grauzdiņš ar olīvu pesto vai tomātu salsu? 

Neesmu ceļotāja, un neesmu arī tālāk par Lietuvu un Igauniju nekur bijusi, tāpēc par autentiskumu nevaru spriest “pajautāju itālim, kas vadīja mazu jauku ģimenes hoteli” līmenī, bet Google iet pāri visām robežām pašai guļot dīvānā. Tā arī papētīju, kur tad ir atšķirība.

Brusketa (bruschetta):
Lielāka itāļu lauku vai saldskābās maizes šķēle, kas grilēta (no itāļu valodas bruscare – grauzdēt virs oglēm) un ierīvēta ar ķiploku, apslacīta ar olīveļļu, pārkaisīta ar sāli. Tās uzdevums – izcelt olīveļļas garšu un smaržu, tādēļ sākotnēji tikusi pasniegta bez īpašām virsiņām, bet šobrīd vispazīstamākā virsa ir kapāti tomāti ar baziliku, ķiplokiem, olīveļļu un balzamiko.

Krostini (crostini):
Nelielas, plānas maizes šķēles (kā bagete), kas grauzdētas (drīzāk viegli apkaltētas kā tosterī vai cepeškrāsnī) un pārklātas ar visdažādākajām virsiņām – sākot no brusketas populārajiem tomātiem, līdz dažādiem dārzeņu biezeņiem, pastētēm, sieriem utml. Parasti šķēlītei jābūt pāris kumosu lielumā.

Tātad galvenā atšķirība izmantotās maizes veids un izmērs, kā arī pamata pagatavošana – grilēta uz oglēm un sagaršvielota (mājas versijā derētu grilpanna, kas atstātu jauki apsvilušas strīpiņas), vai viegli apkaltēta.

Bieži šīs maizītes tiek iekļautas kā uzkodas gan restorānos, gan arī furšeta galdā svinīgos pasākumos. Lai cik tās izskatītos jauki, skaisti un smalki, tomēr nebūtu laba doma tās pasniegt pasākumos, kur ēdiens tiek gatavots labu brīdi pirms nonākšanas galdā. Maizītes no pildījuma kļūst mitras (īpaši tomātu virsiņas to veicina) un viena puse sāk izšķīst, vai kļūst sīkstas, ja pildījums ir viegli valgs (tapenādes, pastētes utml), ir grūti nokožamas. Turklāt birstošie pildījumi var radīt neveiklas situācijas, nokrītot uz apģērba un  atstājot traipus.

Brusketas un crostini īstā vieta būtu vasaras vai rudens grila pasākums, kur maizītes var svaigi apcept un pārklāt pēc savas izvēles ar iepriekš sagatavotajām virsiņām, kuru bonuss būs svaigi sezonas dārzeņi, iespējams pat no pašu dārza.

Brusketas ar tomātiem

Drukāt

Sastāvdaļas

  • Tomāti
  • Baziliks
  • Sarkanie sīpoli
  • Sāls un svaigi drupināti pipari
  • Balzamiko etiķis vai glazūra/krēms
  • Extra virgin olīveļļa
  • Ķiploki
  • Čabatas (ciabatta) maize

Gatavošana

1

Maizi sagriež 1cm biezās šķēlēs, un grauzdē grilpannā vai uz grila restēm, līdz maize kļūst kraukšķīga.

2

Ķiploka galviņu pārgriež plakaniski uz pusēm, un ar to ierīvē silto maizes šķēli.

3

Tomātus pārgriež, tiem izņem sēklas, sagriež gabaliņos. Pievieno sakapātu baziliku, sīpolus, sāli, pielej nedaudz balzamiko etiķa. Notur 15-20 minūtes, un ar marinētajiem tomātiem pārklāj maizītes, cenšoties ņemt pēc iespējas sausāku tomātu maisījumu. Gatavas pārkaisa ar svaigi drupinātiem pipariem, uzlej nedaudz olīveļļu.

4

Ja lieto balzamiko glazūru/krēmu, tad to neiemaisa tomātos, bet pārlsaka gatavajām maizītēm kopā ar olīveļļu.

You Might Also Like

Nav komentēts

Komentēt