Pusdienas un vakariņas

Kartupeļi bekonā

Vārīti kartupeļi bekonā

Neesmu vēl izlēmusi, vai šis būtu atsevišķs pusdienu ēdiens, piedevas vai pāri palikušo kartupeļu utilizācija. Vai tomēr piknikam grilēšanai? Jebkurā gadījumā – vārītie kartupeļi iegūst jaunu dzīvi.

Kartupelis esot latviešu maize. Nacionālais produkts, kuru ir ēduši mūsu vecāki, viņu vecāki, un visticamāk, arī mēs paši esam uzauguši ar kartupeli mutē. Vārīti ar dillītēm un sviestu, cepti uz pannas, krāsnī, ugunskurā, uz grilla, kartupeļu biezputras, kartupeļu pankūkas, sacepumi, mīklas…  Daudz par daudz kartupeļu!

kartupeli_bekona3
Es negribu noniecināt tupeņa (tas laikam nācis no tā, ka tupus vien jāuzlasa no vagas) vēsturisko nozīmi, īpašos vasaras ēdienus no jaunajiem kartupelīšiem, bet kartupelizācija mūsu ģimenei nav īsti vairs pie sirds. Jā, reizēm var, bet ne katru dienu. Un noteikti, ka ne pliki vārīti veidā.  Patiesībā mūsu kartupeļu patēriņš ir ap 1.5-2kg mēnesī, no kuriem 1/4 ir zupās, 1/4 citādāk pagatavota, bet puse pēc mēneša vai pusotra tiek izmesta, jo apvītuši, asnus izdzinuši kartupeļi nav nemazdrusciņ iedvesmojoši. Tas būtu iemesls Nr.1 kāpēc bekonā tītie kartupeļi man nebūs pārpalikumu utilizācija. Tāpēc arī gatavošana sākas no nulles – kartupeļu vārīšanas.
Esmu redzējusi internetā jautājumu Cik ilgi jāvāra kartupeļi (bietes, burkāni, citas saknes)? Mīļie – tiem nav un nevar būt noteikts laiks, jo izmēri, šķirnes atšķiras. Ietekmē arī vai tiek vārīti uz gāzes/elektriskās/malkas plīts. Tāpēc ir tikai viens padoms – ieduriet ar nazi un pārbaudiet vai jūsu gaumei tie ir gana mīksti.

Parasti rakstot sastāvu es pieturos pie noteikuma, ka katram produktam tā vai citādi ir jābūt izmērāmam, te būs bez tā jāiztiek, jo galvenajām sastāvdaļām ir tikai viens noteikums – gaļai ir jābūt 2x vairāk kā kartupeļiem.

Kartupeļi bekonā

Drukāt

Sastāvdaļas

  • kartupeļi,
  • 2x vairāk kā kartupeļi - plāni sašķēlēts bekons,
  • 1ēd.k. olīveļļa,
  • 1/2tk kaltēts rozmarīns/timiāns/ķimenes/kumins/jebkuras citas garšvielas pēc savas izvēles,
  • 2 daiviņas ķiploks

Gatavošana

1

Izvēlas nelielus garenus kartupeļus un vāra ar visu mizu līdz pilnīgai gatavībai.

2

Nokāš, nedaudz atdzesē, nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm.

3

Cepeškrāsni ieslēdz un noregulē uz 200C.

4

Katliņā liek eļļu, garšvielas, saspiestas ķiploka daiviņas un karsē līdz sāk izdalīties garšvielu aromāts.

5

Ar gatavo maisījumu apslaka kartupeļus.

6

Katru kartupeļa pusīti ietin vienā bekona šķēlē un liek uz cepamās plāts.

7

Sagatavotos kartupeļus cep krāsnī līdz bekons ir izkarsējies un sāk viegli mainīt krāsu/formu.

Piezīmes

Līdzīgā veidā var pagatavot arī jau iepriekš vārītus kartupeļus, un tikt pie sagataves grilēšanai - ir tik ērti paņemt līdzi piknikā jau gatavus kartupeļus, kas tikai restē jāuzsilda (šādā gadījumā grils aizstās cepeškrāsni).

kartupeli_bekona

You Might Also Like

Nav komentēts

Komentēt