Kūkas un cepumi

Lielais ābolu pīrāgs

ābolu lielpīrāgs, ābolu ēdiens ar dzērvenēm

Novembris Latvijā ir svētku mēnesis. Šajā laikā ir gan Latvijas Neatkarības proklamēšanas diena, gan arī senie latviešu svētki Mārtiņi, kas ir kā robežšķirtne starp rudeni un ziemu. Tad nu lai ābolu likvidēšanas akcijā iet viena brīnumgarda un, manuprāt ļoti latviska, recepte.

Lai arī mājās šādus lielizmēra cepumus saucam par ābolmaizi, tomēr šeit pēc formas iederīgāks būtu vārds pīrāgs (bet pēc mīklas izvēles un karamelīguma – tarte). Lai nu kā to katrs izvēlētos saukt, tomēr garšu tas nemaina. Parasti šādas ābolmaizes taisu maziņas – bulciņu izmērā, un vasarā papildinu ar dārzā pieejamajām ogām.

mazas_abolmaizes

Rudenim vairāk piestāv tradicionālās brūklenes, dzērvenes, tādēļ no saldētavas dziļumiem izvilku maišeli ar skaistām, šī gada purva dzērvenēm. Daudz tās nav nepieciešamas, tikai kāda pusglāze, ja patīk vairāk skābuma – var arī likt glāzi, jo izmantotais cukura daudzums to pilnībā atļauj.

Būdama slinka, es kārtaino mīklu netaisu pati (vienreiz mēģināju un, lai arī neesmu nekāds vārgulis, tomēr rullēšanai prasās vīrieša roku spēku), bet izmantoju gatavo lietuviešu firmas Mantinga piedāvāto Tešla. Tā Latvijā ir kļuvusi tik populāra, ka ne tikai lielveikalos, bet pat mazās nomales bodītēs ir atrodama.
Šoreiz, biju nolēmusi taisīt mazās maizītes, bet vakara nogurums lika aizmirst par no saldētavas izņemto mīklas paciņu, kas pa nakti bija paspējusi ledusskapī sapūsties liela, bet tās plāksnes salipt kopā. Izlēmu visas kopā izrullēt lielākā plāksnē, un tā man 10 mazbulciņu vietā sanāca pīrāgs.

abolmaize-1

Lielais ābolu pīrāgs

Drukāt

Sastāvdaļas

  • 1 paciņa Tešla kārtainā mīkla (der jebkurš veids),
  • 1kg āboli,
  • 0.5-1 glāze dzērvenes,
  • 150g brūnais Demerara cukurs,
  • 70-100g sviests, kanēlis, milti mīklas rullēšanai

Gatavošana

1

Mīklu kārtīgi atlaidina (visas plāksnes kopā), un pakaisot miltus, izrullē lielākā plāksnē par izvēlēto pīrāga formu. Formu ietauko un izkaisa ar miltiem, vai izpūš ar non-stick aerosolu, ieklāj mīklu, ko pārkaisa 1/3 brūnā cukura.

2

Ābolus nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem serdes, un gatavās pusītes sagriež plānās šķēlītēs, ko kārto uz mīklas. Noteikti var likt biezākā kārtā, ti, tik ļoti nesagāžot slīpi, jo āboli cepoties nedaudz zaudē apjomu. Pārkaisa ar atlikušo cukuru, kanēli un dzērvenēm. Nogriež liekos mīklas stūrus.

3

Sviestu sagriež sīkos gabaliņos un vienmērīgi izretina virs āboliem.

4

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180C, pīrāgu liek cepties uz 25-30 minūtēm vidējā plauktā. Pirms pasniegšanas atdzesē 10-15 minūtes.

abolmaize8

abolmaize6

abolmaize5-1

abolmaize5

 

You Might Also Like

Nav komentēts

Komentēt