Eksperiments/ Kūkas un cepumi

Eksperiments: kuličs

Ļoti garšo kuliči. Drustiem ir tādi mīksti un trekni ko var ēst un ēst. Uz Lieldienām izlēmu, ka vajag uzcept. Iespējams, ka neizlēmu, bet visādi rakstu ieteikšanas algoritmi mani uz to uzvedināja, jo gan Facebook, gan Instagram šķita ar tiem pārpludināti. Biju pieglabājusi recepti no natashaskitchen.com, bet @elena_photofood uzvarēja šajā recepšu cīņā, ar to, ka bilde smukāka 😀

Bilde smukāka, bet receptes apraksts garāks. Telefonā grūti izsekot līdzi, īpaši tāpēc, ka burtiņi sīki, tāpēc uzreiz tulkojot pārrakstīju recepti. Izrādās nav neko sarežģītāk kā parasta rauga mīkla. Kaut kas gan nogāja šķērsām, laikam manas kuliču papīra bija par lielu, jo nesanāca lieli un augsti kukulīši, bet tādas pusplakanas rozītes. Bet smuuuuki! Pirmais aizgāja gandrīz tikko no krāsns izvilkts, pat pirksti svila! Otro jau civilizētāk – pussiltu. Bet trešo sataupīju šim rītam.

Rupji runājot – nereāli garšīgi! Saldi un garšīgi. Apelsīnu un citronu miziņas mīklā, jumbo rozīnes un cukura glazūra ar cukura graudiņiem. Tā kā mega salds un gards kliņģeris. Nopietni apsveru šo kādu dienu arī bez Lieldienām atkārtot, tikai varbūt jau kliņģera formā. Es pat varu iedomāties pie rozīnēm klāt iesmērēt vārīto krēmu (te būtu jabūt siekaltecinošam smaidiņam), piestāvētu ideāli!

Kārtainais kuličs

Drukāt

Sastāvdaļas

  • Kuličam:
  • 400-450g milti
  • 200ml piens
  • 7g sausais raugs
  • 4gb olu dzeltenumi
  • 80g cukurs
  • 50g kausēts sviests
  • 1tk vaniļas cukurs
  • 1/2 apelsina miziņa
  • 1/2 citrona miziņa
  • 1/4tk sāls
  • Pildījumam:
  • 80g mīksts sviests
  • 50g cukurs
  • 200g žāvaugļi
  • Glazūrai:
  • 120g pūdercukurs
  • 2ēdk piens
  • 1/2tk vaniļas cukurs
  • Cukura pērlītes

Gatavošana

1

Izsijā miltus un sadala trīs daļās - 200g+200g+50g. Pamatā tiek lietoti 200+200g, bet 50g paliek rezervei - pakaisīt uz mīcāmās virsmas.

2

Bļodā samaisa pienu (jāpatur istabas temperatūrā vai nedaudz jāuzsilda), raugu un 1ēdk no kopējā mīklas daudzumam paredzētā cukura. Noliek siltā vietā uz 5-10 minūtēm, kamēr izveidojas putu cepurīte. Ja tādas nav - gatavo rauga amisījumu no jauna, kamēr tas sāk reaģēt.

3

Miksera bļodā liek olu dzeltenumus, sāli, mīklai paredzēto cukuru, vaniļas cukuru, un puto, kamēr olas ir baltas, biezas, bet cukurs izkusis. Pievieno pusi miltus, raugu, izmaisa. Pieliek kausēto sviestu un rīvētās citrusu miziņas, izmaisa. Pa daļām iejauc otros 200g miltus Mīkla sanāk ļoti lipīga. To liek uz ar miltiem viegli apkaisītas virsmas un mīca, kamēr mīkla saveļas spīdīgā bumbā un nekur vairs nelīp. Var izmantot atliktos 50g miltus, ja nepieciešams. Mīklas bumbu apsmērē ar eļļu, liek bļodā, pārklāj ar dvielīti un liek uzrūgt, līdz apjomā ir 2-2,5x lielāka.

4

Uzrūgušo mīklu sadala trīs daļās. Katru daļu izrullē plānā loksnē aptuveni 20x40cm. Katru apsmērē ar pildījumam paredzēto sviestu, pārkaisa cukuru un rozīnes. Plāksnes liek vienu virs otras, sarullē ruletē un sagriež trīs daļās. Katru daļu liek savā kuliču papīra veidnē, nedaudz piespiež, lai augšpusē veidojas rozītes raksts. Pārklāj ar dvieli un stundu raudzē.

5

Cepeškrāsni uzsilda līdz 200C. Liek cepties kuličus uz 15 minūtēm, tad apklāj ar folijas loksni, lai neapdeg virspuse, un turpina cept vēl 15 minūtes. Gatavus ņem ārā, atbrīvo no papīra formām, nedaudz atdzesē.

6

Glazūrai sajauc visas sastāvdaļas, izņemot krāsainos graudiņus. Pārlej kuličiem, pārkaisa ar cukura pērlītēm un visu pilnībā atdzesē.

Piezīmes

Vajadzēs arī kuliču papīra veidnes (3gb, var saukties arī kā panettone veidnes. 2018.gada Lieldienām pirku "Gemosā" par nepilniem 0.30€/gb) un folijas lapu kuliču pārsegšanai cepšanās laikā.

You Might Also Like

Nav komentēts

Komentēt